Pressemeddelelse fra René Holten Poulsen – 2. august 2022
Unikt makkerpar i kajak vil vinde guld til VM og være de bedste i verden de næste år
Onsdag den 3. august går VM i kano og kajak i gang på Lake Banook, hvor Halifax på den canadiske østkyst er vært. Søen er vært for VM i kano og kajak for første gang siden 2009.
Makkerparret i toerkajak på 500 meter, René Holten Poulsen og Victor Gairy Aasmul, er på jagt efter guldmedaljer og har potentialet til at være en dominerende faktor i bådklassen de kommende år – og med det øverste trin på podiet ved OL i Paris i 2024 som den store drøm.
Da 500 meter-distancen overtog som OL-disciplin fra K2 1.000 meter i 2021, begyndte mange lande at kigge frem mod OL i Paris i 2024.
I Danmark satte Danmarks mest vindende kajakroer René Holten Poulsen sig i toerkajakken sammen med Victor Gairy Aasmul. Allerede fra start slog det kajakgnister mellem de to roere, der hurtigt indså, at her lå kimen til noget stort og ventede. Allerede i deres første store konkurrence sammen, VM på Bagsværd Sø i september 2021, blev de nummer syv.
Stort potentiale
Potentialet er enormt for de to roere, der fungerer godt sammen – både i båden og på land.
“Ved world cuppen i Szeged i maj 2021 blev vi nummer 2 og 3 på K1 500 meter, og jeg tænkte, at vi måtte have et stort potentiale sammen i K2, når vi begge var så gode i K1. Vi prøvede det af, og der var masser af power i båden,” fortæller René Holten Poulsen om makkerskabet, der altså kun få måneder senere blev nummer 7 til VM.
“Vi er gode til at presse hinanden og hjælpe hinanden til at blive bedre i træningen. Jeg kommunikerer direkte og klart, og det har Victor ikke været vant til før, men vi fandt hurtigt ud af, at det er effektivt at kommunikere sådan. Vi fortæller hinanden, hvordan vi har det og hvad der er træls, og vi bærer ikke nag eller bliver sure, for det er ikke noget personligt, vi skal bare ro hurtigere, det er vores mål,” siger han.
Der er 10 års forskel på de to kajakroere, og René Holten har tonsvis af erfaring, som han kan videregive i makkerskabet:
“Jeg skal også bruge min erfaring undervejs og smitte af på Victor. Et eksempel er vores starttræning. Vi er en tung K2, så vi kan være lidt langsomme i starten, og der er det vigtigt, at hans tilgang og mindset er at være offensiv og aggressiv og presse på fra start, for så er vi i fart, når vi rammer midterstykket, hvor vi kan gå over i vores hårde banetempo, hvor vi ligger i toppen.”
Erfaring vs ungdommens vildskab = guldtørst
Den meget erfarne René Holten Poulsen på 33 har prøvet det hele: Han har været verdensmester tre gange, europamester seks gange og har en olympisk sølvmedalje samt er kåret til Årets Sportsnavn i 2015. Han har siddet i utallige store finaler, har flere medaljer end nogen anden kajakroer i Danmark og har både vundet mesterskaber i K1, K2 og K4.
Han er godt på vej tilbage til verdenstoppen igen efter sit traume ovenpå OL i Rio i 2016. Han er mere sulten end nogensinde for at vise, at der stadig er mange flere medaljer i ham.
I toerkajakken har Powerhouse Poulsen gjort plads til et nyt powerhouse; Powerhouse Aasmul. De tos fysik og vindermentalitet er de stærke redskaber, der får det til at gå hurtigt i båden sammen.
Victor Gairy Aasmul er 23 år og er en enormt hårdtarbejdende atlet, hvis største force er den enorme fysik samt evnen til at træne kompromisløst og arbejde enormt hårdt. Han minder på mange måder om René Holten Poulsen, der i de unge år ikke var det største talent i en kajak, men som kunne træne hårdere og længere end alle andre, og som har vundet mere end nogen anden dansk kajakroer.
Fremtiden for denne K2:
“Jeg tror på, at vi bliver bedre og bedre. Vi skal have mere erfaring sammen og skal kunne eksekvere bedre. Victor bliver bedre teknisk til at ro hurtigt og slappe af samtidig, og vi har fysikken til at vinde, men den skal ud i båden, så vi får mere fart af de samme watt,” lyder det fra René Holten Poulsen, der tror på store ting fra de to kajakroere:
“Jeg tror på, at vi kan være verdens bedste K2. Vores bundniveau skal være til top-3 hver gang vi konkurrerer. Jeg tror, det er muligt at gøre det, jeg har gjort i K1: At vi selv på de dårlige dage kan tage medalje. På de dårligste dage er vi maksimalt 5-6 i verden. Vores bundniveau skal hæves, og hvis det gør det, skal de andre helt op at stå på speederen, hvis de vil slå os, for jeg kan se på vores tider, at vi ligger oppe i toppen på de bedste dage.”
Det gode samarbejde kan sikre dansk dominans de næste tre år med OL i Paris som det store mål
Målet for de to kajakmakkere er klart: Guld. Om det allerede kommer til VM ved de ikke, men det er dét, der er målet.
“Vi vil gerne vinde VM i år. Vi har niveauet til det, og så længe vi træner og forbereder os som vi gør, har vi en god chance for at vinde. Vi arbejder hårdt, har det rigtig godt sammen på vandet og på land og vores mentalitet og kompetencer understøtter hinanden rigtig godt,” lyder det fra René Holten Poulsen.
Om makkerskabet med René Holten Poulsen, siger Victor Aasmul:
“Jeg kan hele tiden lære noget af René. Jeg har fx lært at turde at gå efter at vinde og at turde tro på, at det er muligt at vinde de store mesterskaber. Hvis jeg har nogle ideer i den daglige træning om, hvad der er godt eller skidt, så kan han af- eller bekræfte meget af det. Når vi ligger til start eller ned over banen, så er jeg aldrig i tvivl om, at jeg kan læne mig 100 procent op af René, og det er meget værdifuldt,” lyder det fra Victor Aasmul.
Drømmen om at komme tilbage på podiet i K1
René Holten Poulsen har leveret nogle af karrierens største resultater i enerkajakken, og han er også med i feltet på K1 1.000 meter, den olympiske distance, i Canada:
“Jeg synes, at jeg ror godt i K1, men det er en proces at få selvtilliden tilbage og få skabt det samme bundniveau, så jeg kommer på podiet i K1 1.000 meter, for der bliver roet rigtig stærkt. Omvendt er det ikke umuligt, jeg er rykket tættere på podiet, og jeg har rykket mig meget ift mig selv det seneste år. Det føles som om dynamikken mellem K1 og K2 har en positiv indvirkning, og det gør også, at presset tages lidt af K1, så jeg forhåbentlig kan ro lidt mere frit.”
“Efter den første world cup, hvor jeg roede K1, har jeg en fornemmelse af, at jeg ror hurtigere nu op mod VM, men jeg ved jo ikke om de andre også er hurtigere. Jeg flytter mig fremad og bliver hele tiden bedre, og min udvikling er god, så jeg håber, at jeg har rykket mig opad i feltet, og jeg vil rigtig gerne vinde en medalje til VM. Det handler først og fremmest om at ro godt, og mit fokus er på, at det løb jeg kan levere, når jeg ror bedst, skal jeg levere i både i indledende heat, semifinale og finale.”
René Holten Poulsen om konkurrenterne i K2:
Ukraine:
Oleh Kukharyk sidder i båden, han en tilbagevendende og dygtig, alsidig roer, som jeg har roet mod mange gange i enerkajak. Hans makker blev testet positiv for doping i 2017 til EM og er er lige kommet tilbage i år. De er dygtige kajakroere og nok blandt de største favoritter efter world cuppens resultater
Australien:
De vandt OL i K2 1.000m i Tokyo, og ror virkelig godt. Tom er en af de bedste på 500m i verden og Jean er en fantastisk kajakroer og har været i toppen af b-finaler i K1 1.000m.
Tjekkiet:
Har været med i mange år og er bare gode.
Slovakiet:
Den ene af dem er 40 år og en af de mest vindende herrekajakroere nogensinde, og har udelukkende taget medaljerne i mandskab.
Canada:
Den hurtigste båd både i world cuppen i Poznan og Racice på tiden, men de formåede ikke at vinde medalje nogle af de to gange.
Tyskland:
Stærk og stabil båd.
Ungarn:
Det er efter sigende Balint Kopasz og Bence Nadas. Nadas har verdensrekorden i K2 500m, og han og Balint blev nummer 4 til OL i K2 1.000m, og Balint vandt OL-guld i K1 1.000.
Frankrig:
Et rigtig godt mandskab.
Portugal:
Joao Ribeiro og Baptista er endnu en af de største favoritter. Joao har kun tabt til Pimenta få gange på K1 500m de sidste 5 år, og i 2018 blev han nummer 4 til VM i K1. De vandt i Poznan.
Generelt om konkurrenterne:
Konkurrenterne er stærke i starten. Vores styrke mod dem er vores banetempo. Et fokuspunkt siden world cuppen har været at forbedre vores starter, for det var ret tydeligt, at det var der vi mistede mest.
Det er enormt tæt på K2 500 for herrerne, og det er nok det tætteste felt på 500 meter distancen ved VM. Ved world cuppen var der kun 3 sekunder mellem nummer 1-27, og det er meget lidt på et løb på 90 sekunder.
Resultatside og program:
https://canoe22.com/results
Onsdag 3. august (danske tider):
21.15-21.36: K1 1.000 meter, indledende heats
Torsdag 4. august (danske tider):
19.48-20.06: K2 500 meter, indledende heats
Fredag 5. august (danske tider):
17.50-18.04: K1 1.000 meter, semifinaler
21.18-21.30: K2 500 meter, semifinaler
Lørdag 6. august (danske tider):
17.55: K1 1.000 meter, A-finale
Søndag 7. august (danske tider):
17.56: K2 500 meter, A-finale
VM foregår i Halifax, Canada:
3.-7. august.
VM i Canada bliver René Holten Poulsens 15. VM på seniorniveau, det 12. på sprint.
Det er Victor Gairy Aasmuls andet VM som senior.
Sidste år blev de nummer 7 til VM i toerkajak 500 meter, der foregik på Bagsværd Sø
Husk: Tidsforskel på 5 timer
Halifax er 5 timer efter dansk tid. Kl 9 morgen i Canada er kl 14 i Danmark. Derfor er konkurrencerne om eftermiddagen og aftenen dansk tid.